This text will be replaced
Αρχική Σελίδα arrow Θεραπευτικά Προγράμματα
Θεραπευτικά Προγράμματα

Τα γεύματα των συνταγών είναι σχεδιασμένα για μία ισορροπημένη, ελαφρά και πλήρη διατροφή ενός υγιούς ενήλικα όχι βαρέως εργαζόμενου, ούτε βαρέως αθλουμένου. Τα στάδια της νηστειοθεραπείας από την άλλη αποτελούν εργαλεία για τη θεραπεία ασθενειών. Ο γιατρός εφ’ όσον έχει την ανάλογη εκπαίδευση, μπορεί να χειριστεί και τα μεν και τα δε, ούτως ώστε να έρθουν η ευεξία και η ευρωστία στον οργανισμό καθώς και η ίαση των ασθενειών. Η επιλογή του κατάλληλου σταδίου και των κατάλληλων γευμάτων γίνεται πάντα από κοινού και με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή.
Στο βιβλίο μας "Συνταγές..." αναφέρουμε προγράμματα θεραπειών για καθεμιά από τις ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν με νηστειοθεραπεία. Τα προγράμματα αυτά είναι γενικά ενδεικτικά. Ο κάθε ασθενής είναι ένα ιδιαίτερο πρόσωπο το οποίο χρειάζεται το δικό του ιδιαίτερο και προσωπικό θεραπευτικό πλάνο. Παρ' όλα αυτά με τα νηστειοθεραπευτικά προγράμματα που παρουσιάζουμε στο βιβλίο μας μπορεί κανείς να πάρη μιά ιδέα για το πως περίπου μπορεί να αντιμετωπιστεί μία ασθένεια.

Στις ιστοσελίδες μας δείχνουμε ένα μικρό δείγμα αυτών των προγραμμάτων που έχουν σχέση με τη μείωση βάρους και την θεραπεία απλών οξέων ασθενειών

Στην επιλογή ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ των ιστοσελίδων μας, αναφέρονται οι μέχρι τώρα σε εμάς γνωστές ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι αντίστοιχες σελίδες του βιβλίου μας "Συνταγές...." όπου μπορεί να βρει κανείς τις αντίστοιχες θεραπείες.

Ακολουθούν μόνο τα κεφάλαια :
- Βάρος, Μείωση βάρους,
(σελ. 175) και
- Θεραπεία απλών οξέων ασθενειών (σελ. 181) του βιβλίου μας.


α. Μείωση βάρους
Εάν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος μπορεί να ακολουθήσει ένα από τα παρακάτω προγράμματα προσέχοντας παράλληλα τα εξής:

·
Να ξεκουράζεται αρκετά το βράδυ, να μην ξενυχτάει και να κοιμάται όσο το δυνατό νωρίτερα (όχι μετά τις 23.00). Εάν υπάρχει η δυνατότητα, να κοιμάται λίγο και το μεσημέρι προ του φαγητού.

· Να απέχει τελείως από καφέ, κόλα και σκληρά αλκοολούχα ποτά.

·
Όσα υγρά πίνει κατά προτίμηση να είναι ζεστά αφεψήματα.

· Να πίνει το λιγότερο δυνατό νερό και γενικώς υγρά και όποτε μπορεί καθόλου. Στα γεύματα και για 2 ώρες μετά να μην πίνει καθόλου υγρά.

· Να επιλέξει εποχή χωρίς επαγγελματικό ή συναισθηματικό στρες.

Οι αναφορές σε σελίδες (παρακάτω) αφορούν τις αντίστοιχες σελίδες του βιβλίου μας ("Συνταγές για ελαφρά γεύματα και φυσικές θεραπείες ασθενειών").

Πρόγραμμα-1: (πολύ ήπια δίαιτα – απώλεια 0-2 κιλά / εβδομάδα)
Πρωί: ένα πρωινό συνταγών (σελ: 36-43)

Μεσημέρι: ένα μεσημεριανό συνταγών (σελ 44-88)

Βράδυ: ένα βραδινό συνταγών (σελ. 89-100)


Πρόγραμμα-2:
(ήπια δίαιτα – απώλεια 0-3 κιλά / εβδομάδα)

Πρωί: ένα πρωινό συνταγών (σελ: 36-43)
Μεσημέρι: ένα μεσημεριανό συνταγών (σελ 44-88)
Βράδυ: ένα χυμό συνταγών ή ένα αφέψημα συνταγών (σελ. 17-22,12)


Πρόγραμμα-3: (σχετικά ήπια δίαιτα – απώλεια 2-4 κιλά / εβδομάδα)
Πρωί: ένα πρωινό συνταγών (σελ: 36-43)

Μεσημέρι: ένα βραδυνό συνταγών (σελ 89-100)

Βράδυ: ένα χυμό συνταγών ή ένα αφέψημα συνταγών (σελ. 17-22,12)


Πρόγραμμα-4: (σχετικά ήπια δίαιτα – απώλεια 2-4 κιλά / εβδομάδα)
Προστάδιο-1 νηστειοθεραπείας (σελ. 164) ή
Προστάδιο-2 νηστειοθεραπείας (σελ. 164).

5Πρόγραμμα-5: (μέτρια δίαιτα – απώλεια 3-5 κιλά / εβδομάδα)
Στάδιο-Ε νηστειοθεραπείας (σελ. 169).

Πρόγραμμα-6: (μέτρια δίαιτα – απώλεια 3-5 κιλά / εβδομάδα)
Στάδιο-Δ1 νηστειοθεραπείας (σελ. 168).

Πρόγραμμα-7: (Σχετικά εντατική δίαιτα – απώλεια 3-6 κιλά / εβδομάδα)
Στάδιο-Δ2 νηστειοθεραπείας (σελ. 168).
Αρκετή ανάπαυση, ήπια κίνηση, ελαφρά ή καμία επαγγελματική εργασία.

Πρόγραμμα-8: (εντατική δίαιτα – απώλεια 4-5 κιλά / εβδομάδα)
Στάδιο-Γ2 νηστειοθεραπείας (σελ. 167).
Στάδιο-Γ1 νηστειοθεραπείας (σελ. 167).
Πολλή ανάπαυση, ήπια κίνηση, κανένα συναισθηματικό στρες, ελαφρά ή καμμία επαγγελματική επιβάρυνση.

Πρόγραμμα-9: (εντατική δίαιτα – απώλεια 4-6 κιλά / εβδομάδα)
Στάδιο-Β1 ή Β2 νηστειοθεραπείας (σελ. 166).
Πολλή ανάπαυση, ήπια κίνηση, κανένα συναισθηματικό στρες, ελαφρά ή καμία επαγγελματική εργασία.

11Πρόγραμμα-10: (εντατική δίαιτα για 3 μέρες – απώλεια 4-8 κιλά / 3 μέρες)
Στάδιο-Α νηστειοθεραπείας (σελ. 165).
Πολλή ανάπαυση, ήπια κίνηση, κανένα συναισθηματικό στρες, ελαφρά ή καμία επαγγελματική εργασία. Μετά ακολουθεί προστάδιο 2 ή στάδιο Β ή στάδιο Δ2 ή στάδιο Ε.

Πρόγραμμα-11: (ποικίλη δίαιτα για 5 εβδομάδες – απώλεια 6-18 κιλά / σε 5 εβδομάδες).
Προσ
τάδιο-1 ή 2 (σελ. 164) : 7 ημέρες.
Στάδιο Α. (σελ. 165) : 3 ημέρες.

Στάδιο Β1 ή Β2 (σελ. 166) : 3 ημέρες.
Στάδιο Γ1 ή Γ2 (σελ. 167) : 7 ημέρες.
Στάδιο Δ1 ή Δ2 (σελ. 168) : 7 ημέρες.
Στάδιο Ε (σελ. 169) : 7 ημέρες.
μετά Στάδιο ΣΤ (σελ. 170) : συνεχώς

Με τα ανωτέρω προγράμματα θεραπεύονται και τα σύνδρομα που έχουν σχέση με το βάρος όπως : ροχαλητό, άπνοιες στον ύπνο, υπνηλία την ημέρα, υπνηλία μετά τα γεύματα, νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις, η μεγάλη κοιλιά, η κυτταρίτιδα, η διαστολή του θώρακα και η αναπνευστική δυσφορία και οι διαταραχές ύπνου στους παχύσαρκους.

Ο καθένας μας αναλόγως των επιθυμιών και των αντοχών του μπορεί κατ' επιλογή να ακολουθήσει ένα από τα αναφερθέντα προγράμματα. Βέβαια πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουμε ότι όσο πιο εντατική είναι η δίαιτα τόσο πιο ενωρίς θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές κρίσεις που αναφέρουμε στο βιβλίο μας (σελ. 160-161). Σ' αυτή την περίπτωση υπομένουμε τα συμπτώματα τα οποία συνήθως περνούν εντός των επομένων ωρών έως και του δευτέρου 24ώρου. Εάν αυτά επιμένουν πολύ ή είναι περίεργα ή απροσδόκητα αναζητούμε έναν νηστειοθεραπευτικά εκπαιδευμένο γιατρό για να τ' αντιμετωπίσουμε από κοινού.

β. Αύξηση βάρους
Εάν κάποιος είναι ελλιποβαρής ή ατροφικός και επιθυμεί να αυξήσει το βάρος του 10και να θεραπεύσει προβλήματα που προέρχονται από την ατροφία ή σχετίζονται με αυτήν (π.χ. μεγάλη κόπωση, αϋπνίες, γενικευμένη τενοντίτις κά) αυτό είναι δυνατόν. Ε΄ναι όμως αρκετά πιο πολύπλοκο και δύσκολο από την απώλεια βάρους στους παχύσαρκους. Απαιτείται η παρέμβαση ενός νηστειοθεραυπευτικά εκπαιδευμένου Ιατρού, ο οποίος θα μπορεί να κρίνει, αν αυτό όντως συμφέρει και είναι προς όφελος της υγείας του ασθενούς και, εάν ναί, θα έχει εμπειρία στους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται στο θεραπευτικά δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Επιπλέον μπορεί να απαιτηθεί η βοήθεια λουτροθεραπειών σε ιαματικές πηγές και η διαμονή σε τόπο με αναζωογονητικό και διεγερτικό κλίμα (βουνό, θάλασσα κλπ).

Τα αίτια της ατροφίας μπορεί να είναι τα εξής:

1) Συναισθηματική ή επαγγελματική υπερκόπωση.

2) Κατάχρηση φαρμάκων (εξαρτησιογόνων ουσιών, αντιβιώσεων, κορτιζόνης, χημειοθεραπειών κλπ).

3) Ανεστραμμένος βιορρυθμός (ξενύχτια, νυχτερινή διασκέδαση, νυκτερινή εργασία).

4) Λαιμαργικές παραβάσεις (νυχτερινά φαγητά, πολλοί καφέδες, πολύ κάπνισμα, κόλα, γεύματα σε κατάσταση υπερέντασης, κακό μάσημα) ή κατάχρηση νηστείας.

5) Έλλειψη άσκησης 3) Ανεστραμμένος βιορρυθμός (ξενύχτια, νυχτερινή διασκέδαση, νυκτερινή εργασία).και επαφής με τη φύση, το νερό, τον ήλιο, τη γη και τον αέρα (διαρκής παραμονή σε κλειστούς χώρους, διαρκής κλιματισμός, καθιστική ζωή).

6) Τύπος υπερβολικά αγχώδης με πληθώρα σκέψεων και προβληματισμών για μικροπράγματα.

Η Θεραπεία των προβλημάτων του ατροφικού ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απομάκρυνση (γεωγραφική και νοητική) από τους στρεσογόνους παράγοντες (επάγγελμα, συναισθηματικά προβλήματα, δυσμενείς παρέες).
  • Επανένταξη σε φυσιολογικό βιορυθμό (ενωρίς ύπνος το βράδυ), όχι ύπνος το πρωί,, ύπνος προ του μεσημεριανού φαγητού, όχι νυχτερινό φαγητό αλλά πρωινά και μεσημεριανά γεύματα.
  • Ήπια άσκηση στα μέτρα των δυνατοτήτων του ασθενούς, παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο σε υπαίθριους χώρους, επαφή με τη γη, το νερό, τον ήλιο, τη βροχή, τον αέρα.
  • Εάν ο τόπος το επιτρέπει, άσκηση σε ιαματικό και θερμό νερό (π.χ. 35 - 37 βαθμών Κελσίου) και συστηματική λουτροθεραπεία σε συνεννόηση με ανάλογα εκπαιδευμένο γιατρό.
  • Τήρηση των κανόνων των σωστών γευμάτων δηλ. ηρεμία και ακμαιότητα στα γεύματα, καλή μάσηση, μέτριες ποσότητες φαγητού, ελαχιστοποίηση του νερού και των υγρών, λήψη κυρίως αλκαλικών και εύπεπτων τροφών.
  • Ενδεχομένως κάποιες μέρες ξηρασίας (στάδιο Α) ή μικρών και μετρίων γευμάτων (στάδια Γ, Δ) καθώς επίσης και ημέρες κανονικής τροφοδοσίας ή υπερτροφοδοσίας (π.χ. διπλό πρωινό συνταγών, μεσημεριανό συνταγών, βραδυνό συνταγών) αναλόγως της αθλητικής δραστηριότητας.

Ο χρόνος που απαιτείται για τη θεραπεία του ατροφικού ασθενούς μπορεί να ποικίλει από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο.

Εφόσον γίνει σωστή αγωγή και για αρκετό χρόνο, τα αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία, τις δυνάμεις και τη εμφάνιση του ατροφικού ασθενούς είναι θεαματικά.

γ. Θεραπεία απλών οξέων ασθενειών σε ενήλικες
Εάν παρουσιαστεί οξεία ασθένεια π.χ. γρίππη, συνάχι, βρογχίτις, αμυγδαλίτις, 3ωτίτις, γαστρεντερίτις, ουρολοίμωξη, κολπίτις, ιλαρά, ανεμοευλογιά, οστρακιά, ερυσίπελας, ερυθρά, λοιμώδης μονοπυρήνωση, παρωτίτις, ιγμορίτις, επιπεφυκίτις, έρπης απλούς, χαλάζιο, φαρυγγίτις, λαρυγγίτις, κοκκύτις, απόστημα οδόντων κλπ. θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το εξής γενικό σχήμα:

- Στάδιο Α (ξηρασία) (σελ. 165) 3 ημέρες (84 ώρες)
- Στάδιο Β2 (νηστεία (σελ. 166) 1-2 ημέρες
- Στάδιο Δ1 ή Δ2 (σελ. 168) (προαιρετικά) 3 ημέρες
- Στάδιο ΣΤ (σελ. 170)

Το στάδιο Δ1 ή Δ2 το κάνουμε εάν δεν είμαστε τελείως καλά. Εάν είμαστε τελείως καλά κάνουμε απευθείας Στάδιο ΣΤ'. Την ίδια αγωγή μπορούμε να ακολουθήσουμε στα εξής:
- Οξεία οσφυοϊσχυαλγία, τενοντίτις, ωμική περιαρθρίτις, οξεία αρθρίτις, τροχαρντηρίτις, ιερολαγονίτις, ρήξη κύστεως Baker, κωλικός νεφρού ή εντέρου, μυαλγία, τραύματα, δήγματα εντόμων, μαστίτις, πρόσφατη κολπική μαρμαρυγή, κρίση αλλεργικής ρινίτιδος, βροχίτιδος, εκζέματος, και κνίδωσης, έρπης ζωστήρ, έρπης γεννητικών οργάνων, ουλίτις, αρχόμενη πολφίτις, (ριζίτις) στοματίτις, γλωσσίτις.